Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Η ζωτική σημασία των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα



Η γλυκόζη ή τα επίπεδα σακχάρου του αίματος αποτελούν την άμεση πηγή ενέργειας του οργανισμού. Ώς εκ τούτου είναι σημαντικό να κυλάει πάντα μία σταθερή ποσότητα στο αίμα έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορεί να εκτελέσει τις λείτουργίες που απαιτούνται ανα πάσα στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό όμως τα επίπεδα αυτά να παραμένουν σε ενα σταθερό επίπεδο , έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα. Η κύρια ρύθμιση των επιπεδων σακχάρου του αίματος γίνεται απο δύο ορμόνες την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη. Και οι δύο ορμόνες απελευθερώνονται απο τα κύτταρα του παγκρέατος(ά κύτταρα για γλυκαγόνη ,β κύτταρα για ινσουλίνη). Η ινσουλίνη απελευθερώνεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου αυξάνονται ,π.χ. μετά απο 1 γεύμα,και αντίστοιχα η γλυκαγόνη απελευθερώνεται όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι πολύ χαμηλά. Αυτή η διαδικασία μας δείχνει ότι ένας απο τους μεγαλύτερους παράγοντες υγείας είναι τα σταθερά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. 

Παράγοντες όπως η πολύ αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης ή απλών υδατανθράκων (άσπρο αποφλοιωμένο αλεύρι) ή οι πολύ αυξημένες ποσότητες φαγητού αυξάνουν απότομα και υπερβολικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος ,κάτι που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα στο σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη. Στην περίπτωση αυτή τα β κύτταρα του παγκρέατος δουλεύουν υπερβολικά παράγοντας μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης , με αποτέλεσμα όταν συνεχίζεται αυτή η διαδικασία για μεγάλο χρονικό διάστημα να "εξαντλούνται" και να μην παράγουν πλεόν ινσουλίνη. 

Θα πρέπει όμως να δίνεται προσοχή και όταν συμβαίνει η αντίστροφη διαδικασία δηλάδή όταν οδηγούμαστε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις παρατεταμένης νηστείας (μη κατανάλωση τροφής για πάνω απο 5 ώρες) ή σε λανθασμένες και πολύ αυστηρές δίαιτες "πείνας" συμπεριλαμβανομένης και της υπερκατανάλωσης πρωτεϊνης (κρέας,ψάρι,αυγό) καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες για χρονικό διάστημα ανώτερο των επτά ημερών. Σε αυτή την περίπτωση πάλι, μακροπρόθεσμα και με συνδυασμό παραγόντων μπορεί να αυξηθεί πάλι σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη , καθότι με τα πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπερλειτουργεί η γλυκαγόνη και καθόλου η ινσουλίνη. Μπορεί να σημειωθεί επίσης ότι η ενεργοποίηση της γλυκαγόνης προκαλεί λιπόλυση ,κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους περισσότερο απο τα επιθυμητά επίπεδα.

Συμπερασματικά, για να διατηρούμαστε σε ένα υγιές βάρος και να ελαχιστοποιούμε τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της διατροφής μας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν έχουμε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μας σχετικά και μακροπρόθεμα σταθερά. Τα συχνά γεύματα(σε μέτριες ποσότητες) και η τακτική άσκηση είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου